Malmö 4H-krets

Senaste inläggen

Av Almviks 4H - 5 oktober 2011 23:16

På Mat & Hälsa firade vi både Djurens Dag o Kanelbullens Dag.


Vi började med att provsmaka på kvällens nationalrätt, Sushi, som kommer från Japan. De flesta klädde ut sig till japaner (en del hade t.o.m turban o var målade i ansiktet, haha). Det var inte många som hade provat på denna, för barn, ovanliga rätt och många sparade sig till efterrätten :). 

Givetvis satt alla på golvet runt ett lågt bord, för att få in den rätta känslan. Inte för att japanerna sitter på golvet och äter, men... ändå!

Och det var FÖRBJUDET att använda kniv o gaffel!


Sen var det dags för efterrätten - friterade bananer med glass o sirap. Det var där kanelbullen kom in i bilden. Självklart var frityrsmeten tillverkad av barnen och även bullarna kom från vårt eget hembakta.


Nästa tisdag fortsätter vi med vårt månadstema i asiatisk matlagning. Då blir det vietnamesiska vårrullar.


 

ANNONS
Av Almviks 4H - 3 oktober 2011 18:01

Under veckan kommer följande att ske:


Mat & Hälsa (tisdagar kl. 17:00-20:00)

Vi hade tänkt göra sushi (nationalrätten i Japan), men då detta är lite invecklat och svårt då vi är så många, kommer vi att köpa in lite, så att alla kan få prova på hur det smakar.

I stället skall vi göra en egen frityrsmet och fritera bananer, som skall serveras med vaniljglass och sirap. Denna gång kommer vi att använda oss av en fritös, så jag hoppas att det inte blir brandövning denna gång! :P Blev lite osigt då vi gjorde fish and chips nämligen, hahaha. Men.... "lära genom att göra" som det så fint heter inom 4H. Det praktiserar vi varje dag!


Mat & Hälsa kostar 200 kr/termin och 100 kr/halv termin.


Gott & Blandat (onsdagar kl. 17:00-19:30)

På onsdag avslutar vi temat DJUR med att åka på utflykt till Lillhagen i Höllviken. Vi kommer att få åka en tur med häst o vagn med stora fina Ardennerhästar. Vill du följa med ringer du till gården senast imorron (tis 4 okt) kl 17:00. Vi samlas alltså nu på ondag kl 17:00 för att gemensamt åka bil dit. Två bilar tar oss dit och där finns en del platser kvar. Hänger du med??


Gott & Blandat är GRATIS, men vi vill gärna att ni anmäler er till hela terminen.


Pyssel (torsdagar kl. 17:00-19:30)

På torsdag skall vi måla med akrylfärg.


Även Pyssel är GRATIS, och även här vill vi att ni ska anmäla er.


Jag vill samtidigt påminna er om att hämta era barn vid 19.45 på tisdagar, samt 19.15 på ons- och torsdagar. Vi går mot mörkare tider och vi är inte glada att släppa iväg barnen själva. Jag hoppas att ni respekterar detta.
ANNONS
Av Almviks 4H - 2 oktober 2011 23:59

I fredags slutade två av 4H´s personal - Klaus och Martina.


Klaus har jobbat på Almvik sedan 4H har funnits på gården (1976). Han började med att jobba inom Vi Unga, då de och 4H samarbetade på gården. Då Vi Unga drog sig ur, började Klaus på 4H, där hans huvudsakliga syssla har varit allt från vaktmästarjobb, men även tagit hand om studiebesök, djuren och annat. Han har lärt upp många och vi brukar säga att han tillhörde en av de gamla inventarierna ;). De senaste månaderna hjälpte han Lasse med att sälja av djuren och rensa o fixa på Oxie 4H.

  


Martina har även hon varit på gården i några år. Hennes huvudsakliga syssla har varit trädgården, men under dessa snart 4 år, har hon även hunnit med alla sysslor på gården, från djurskötsel o studiebesök, till verksamheten med barnen och ungdomarna.


    


Vi önskar dem båda Lycka till i framtiden!

Av Almviks 4H - 29 september 2011 19:50

Idag fyller Almviks egen födelsedagsgris GRYMTA, 5 år!!

Vi grymtar ett trefaldigt nöffande för henne. Hon leve... NÖFF, NÖFF, NÖÖÖÖFF!!


  


I present fick hon lyssna på när barngruppen sjöng för henne och vid matdax fick hon smaska på lite larver... mmmm...


Kom och titta på GRYMTAS smånöffar, som är 5 dagar idag. De föddes alltså i lördags, den 24 sep.


    Av Almviks 4H - 26 september 2011 23:07

Mycket har hänt på sistone på gården! Så mycket att jag knappt har haft tid o ork att skriva på bloggen. Förhoppningsvis ska det bli lite oftare framöver.


Mitzi, fjordingen från Oxie 4H, har nu lämnat Almvik och fått ett nytt hem. Vi önskar henne och hennes nya ägare lycka till!


Grymta fick 13 kultingar i lördags och i dagsläget är där nu 12 kvar, troligtvis 10 pågar o 2 töser. Om några dagar kan man gå in och gosa med dem, men fråga alltid oss som jobbar på gården, så att där inte går in folk hela tiden.


Imorron på Mat o Hälsa, skall det göras Crepes med köttfärsfyllning - en rätt från Frankrike.


Vi kommer åter att fortsätta med temat DJUR på Gott o Blandat.


På torsdag fortsätter vi med de fina teckningarna.


 

Av Almviks 4H - 20 september 2011 12:33

Vill först tacka alla som hjälpte till innan, under tiden och efter 4H-dagen. Utan er föräldrar, barn, ungdomar och andra inblandade hade det inte fungerat så bra som det gjorde. Ni gjorde ett fantastiskt jobb!


Förra veckan på Mat o Hälsa gjorde vi Ungersk Gulash - en ungersk kryddig köttsoppa. Trots de starka inslagen, var den populär och många tog flera portioner.


På onsdagen fick 4H besök av en kattförening. Det pratades om katter, men även gris och höns stod på schemat denna kväll. Av våra Åsbohöneägg bakades det pannkakor för fulla muggar.


På torsdagkvällen fortsatte vi med att göra klart fotocollagen, som skulle pryda väggarna inför 4H-dagen. Vilket fantastiskt jobb ni har gjort allihop! Kom in och kika på gamla svartvita bilder från gården, bilder från barn, ungdomar och djur från ett par år sedan eller de färgglada målade bilderna från förra veckan. Man blir riktigt glad av att titta på dem och det livar upp i lekladan.


Ikväll ska vi göra Fish and chips - en engelsk gaturätt, som förr serverades i tidningspappersstrut. Vi gör allt från grunden; panerar vår egen fisk, gör våra egna pommes och tillverkar vår egen aiolisås.


Imorron fortsätter vi med temat DJUR, då det skall pratas om våra idisslare. Vad heter de 4 magarna? Varför tar bocken upp överläppen sådär?


På torsdag skall vi lära oss hur det går till från grunden att teckna former, figurer och porträtt.Av Almviks 4H - 5 september 2011 22:15

"Sommaren är kort, det mesta regna bort..."


Ja, visst var det en kort sommar i år med regn, regn och ännu mera regn. Men jag hoppas att ni har fått njuta av en och annan vårsommardag i allafall.


Höstterminen har satt igång på allvar och det märks, inte minst, på vädret.  Nu kör vi igång med kvällsöppet igen!


Tisdag - Mat o Hälsa, kl 17:00-20:00 (Obs! Förlängt en halvtimme!)

Vi kommer att laga olika länders nationalmat och i September månad startar vi med Europeisk mat. Först ut lagar vi "Pasta Bolognese - Italien".

Kostnad: 200 kr för hela terminen / 100 kr för halva terminen fr.o.m 25/10

Anmälan krävs!


Onsdag - Tema DJUR, kl 17:00-19:30

På onsdagar kommer vi att ägna oss åt olika temamånader, med start på "DJUR". Vi kommer att, ingående, gå igenom alla våra stalldjur.

Kostnad: GRATIS!

Ingen anmälan krävs!


Torsdag - Pyssel, kl 17:00-19:30

Torsdagar är för dig som gillar att rita, måla och pyssla av olika slag. Första gången kommer vi ha "Bild", då vi ska göra ett collage/plansch inför 4H-dagen.

Kostnad; GRATIS!

Ingen anmälan krävs!

 

 


Av Almviks 4H - 1 september 2011 23:00

Idag kom det en "ny" filur till gården, en 23 år gammal dam. Den gula åldringen heter Mitzi och hon är en Norsk Fjordhäst. Kompisen Prisma har blivit såld på Oxie 4H, så Mitzi ska bo tillfälligt på Almvik tills kossan Ronja kommer tillbaka. Därefter flyttar hon förhoppningsvis till sitt nya hem. Carissma och Cina välkomnade henne med glädjande gnägganden.


 Presentation

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Malmö 4H-krets med Blogkeen
Följ Malmö 4H-krets med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se