Malmö 4H-krets

Direktlänk till inlägg 20 juli 2011

Sånska Dagbladet idag!

Av Almviks 4H - 20 juli 2011 20:43

Karolina Erixon är gårdsföreståndare på Almviks 4H-gård i Malmö. Foto: Zandra Pfäffli
 
Karolina Erixon är gårdsföreståndare på Almviks 4H-gård i Malmö.  

Djurvän med fantastiskt jobb

19 JULI 23.30
 

Sedan 1999 har Karolina Erixon fått jobba med det hon älskar. Varje dag är en glädje och hon kallar sitt jobb för fantastiskt.

Att det var djur hon skulle börja jobba med visste hon redan som liten. Med flickdrömmar om att bli veterinär utbildade sig Karolina till slut till djurvårdare och idag jobbar hon som gårdsföreståndare på Almviks 4H-gård i Malmö.
- Jag är uppväxt med djur så det föll sig naturligt.
Varje morgon anländer Karolina till gården för att påbörja dagens sysslor. Jobbet som gårdsföreståndare är enligt henne själv ett otroligt fritt arbete.
- Vi gör allt själva. Vi är vår egen städare, vår egen rörmokare, vår egen barnskötare och vår egen djurskötare. Det är ett väldigt varierande arbete kan man säga.

Karolina är utbildad djurvårdare men hon omges också dagligen av barn i alla åldrar som kommer till 4H-gården för att hjälpa till med djuren.
- Jag älskar barn lika mycket som jag älskar djur så det är ett fantastiskt jobb. Men en del av barnen kommer inte bara hit för att umgås med djuren. En del av dem kommer hit för att fly undan vardagen lite. Det är väldigt vanligt att barn som har det svårt hemma kommer hit. En av killarna som är här väldigt ofta berättade för mig att 4H-gården hade räddat hans liv.
På gården får barnen inte bara sköta om djuren. Här får de även hjälpa till med matlagningen och städningen som sker dagligen.
- Det är så roligt att se barnen utvecklas. I början när de kommer hit kan de hålla för näsan när de ska rengöra djurens boxar men när det dröjer inte länge tills de vant sig och då är de så duktiga.
- Jag tycker det är synd att jag inte visste om att 4H-gårdarna fanns när jag var liten. Jag fick inte reda på det förrän jag var 22.
Vad är det bästa med att jobba 4H-gården?
- Det är definitivt djuren och barnen och varje morgon när jag kommer hit går jag runt och hälsar på alla djur och försäkrar mig om att alla djur mår bra och är vid liv.

Men även i Karolinas jobb finns det mindre roliga sidor. Dumpning av djur förekommer allt oftare och då speciellt kaniner.
- I morse när jag kom hit hade någon lämnat en kaninbur med en kanin i. Folk tror att vi kan ta hand om dem men vi har inte plats. Hur fint skick djuret än är i så kan vi inte behålla dem.
Varför tror du att folk gör så?
- Det är antagligen människor som skaffat djuret över sommaren och sedan tröttnat. Men den här kaninen var fullvuxen så det finns säkerligen andra anledningar också.
Att arbeta på en gård där man ständigt delar rum med djur innebär också dödsfall och djur som insjuknar.
- Det är också väldigt tråkigt så klart. Man vill ju att alla djur ska må bra. Det är extra jobbigt om man har gått och fäst sig vid något djur som blir så sjukt att vi tvingas till avlivning. Men det är också sådant som hör till och man får lära sig att blunda för det.
Barn som dagligen är runt djuren måste fästa sig ganska lätt vid dem, hur hanterar ni det när ett djur blir sjukt?
- Vi är väldigt noga med att inte hyssja ner något. Vi förklarar för barnen att djuren inte stannar här för alltid och att djur kan bli sjuka och dö. Vi försöker förklaraa för dem att inte fästa sig vid djuren för mycket. Det är viktigt med ärlighet.
Men trots baksidorna av arbetet trivs Karolina med sitt jobb.
- Jag kommer nog hålla på tills jag blir pensionär, det finns alltid något att göra och de postiva med arbetet övervägar de dåliga.
Karolina har under sin tid på 4H-gården varit med om både tillfrisknanden och förlossningar.
- Det känns bra när djur blir friska och en del förlossningar har varit fantastiska.

4H:
HUVUD för kunskap
HJÄRTA för medkänsla
HAND för färdighet
HÄLSA för ett sunt levnadssätt


Karolina Erixon tycker att barnen och djuren är det allra bästa med 4H-gården. Här hälsar hon, Linus Wettemark och Hanna Hansson på kalven Milda i hagen.
 
 

Grisen Grymta trivs i leran och i solen.Foto: Zandra Pfäffli
 
 

Karolina Erixon älskar sitt jobb som gårdsföreståndare på 4H-gården i Almvik.Foto: Zandra Pfäffli
 
 

 
 

Namn: Karolina Erixon.
Ålder: 34.
Bor: Malmö.
Familj: Sambo, två barn.
Yrke: Utbildad djurvårdare och gårdsföreståndare på Almviks 4H-gård i Malmö.
Intressen: Djur och barn.
Favoritdjur: Hund
Favoritdjur på 4H-gården: "Alla vet att kon Ronja är min bebis".
Aktuell: Almviks 4H-gård har under sommaren många aktiviteter för sina medlemmar. Dagsläger på gården är en av dem.

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Almviks 4H - 16 april 2013 21:55

Vi försöker skriva så mycket som möjligt på bloggen om det har hänt något kul på gården, eller om något spännande ska ske. Vill ni däremot följa vår verksamhet och se bilder lite oftare från gården, kan medlemmar, ideella och andra 4H-tokiga människo...

Av Almviks 4H - 16 april 2013 21:22

Det är mycket på gång nu på gården. Det fixas och donas. Vi rensar ut gamla saker som vi inte behöver. Hemsidan håller på att göras om och kommer snart ut. Många djur har fått ungar och fler är på väg.  Med det fina vädret kommer besökarna, som i s...

Av Almviks 4H - 19 mars 2013 10:53

Påskutflykt Var?         Vellingeblomman och Vanningen i Vellinge När?         Ons 27 mars kl. 9:30 på Almviks 4H, hemma senast 16:30 Kostnad:   20 kr, inkl badinträde och bilfärd Anmälan: senast mån 25 mars, via telefon 040 - 19 00 00 av för...

Av Almviks 4H - 13 mars 2013 21:16

  Spa-helgen i Hörby, började med ett mål pastasallad på Råbyhills vandrarhem. Därefter besökte vi Lågedammsbadet, där vi först fick prova på aromsittning i bastun.     Efter 10 minuters varm och skön doft av ylangylang, som skulle vara lugnan...

Presentation

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Malmö 4H-krets med Blogkeen
Följ Malmö 4H-krets med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se