Malmö 4H-krets

Alla inlägg under oktober 2009

Av Almviks 4H - 24 oktober 2009 19:47

För lite mer än en månad sen kunde man sitta ute o dricka kaffe på 4H-dagen. Nu är det dags att skruva tillbaka klockan o på onsdag o torsdag är det Halloweenfirande i Oxie. Du har väl anmält Dig?

ANNONS
Av Almviks 4H - 23 oktober 2009 14:38

 

 

4H-klubbarnas länsfinal

 

Skånekval till 4H-Klubbarnas Riksfinal

Vad är det för något?


Det är en lagtävlan. Lagen består av 3-5 medlemmar från sin egen klubb.
Under dagen kommer lagen att göra praktiska och teoretiska moment inom
fyra områden; hem & hushåll, skog, jord och 4H-ämnen. Den är förberedd
innan, 7 min för äldre och 5 min för de yngre.
De äldre skall dessutom lämna in ett hemmaämne, en skriftlig inlämningsuppgift.

Det vinnande laget i äldreklassen kommer att få äran att representera sin
klubb och Skåne Län på 4H-Klubbarnas riksfinal som kommer att hållas
under våren. Vinnaren i yngre klassen vinner lägervistelsen på länslägret
nästa år.

När: 14 November

Var: Oxie 4H Gård 

Kostnd: 50 kr

Ålder: Yngre: 7-13 Äldre: 14-20

Anmäl er senast 9 november till Länsexpeditionen på 0415-145 50 eller genom mail till malmo4h@telia.com.

Skriv hur många ni är, klubbtillhörighet och kontaktperson.

Kontakta Petra vid ev. frågor:

petra_vollenweider@hotmail.comPs. Varför kan man inte lägga in några bilder?

ANNONS
Av Almviks 4H - 22 oktober 2009 13:05

 

 

 

Det börjar bli hög tid att anmäla sig till

 

 

Halloween

 

 

 

 

   

 

på Oxie 4H gård

 

Middag ¤ Spökrunda ¤ Spökhistorier ¤ Lekar ¤ Pyssel

 

Vi utser bästa halloween kostym

 

 

                      

       

 

 

Stora Halloween med övernattning

 

Från 11 år

ons 28/10 kl. 18.00 – tors 29/10 kl 11.00

kostnad: medl. 80 kr

ej medlem 110 kr

 

 

   

 

 Lilla Halloween

Från 7 år

tors 29/10 kl. 15.00 – 18.00

kostnad: medl. 50 kr

ej medl. 80 kr

 

Anmäl senast 23 oktober till Lasse 040-548945

 

Välkomna !


Av Almviks 4H - 21 oktober 2009 23:12

Klockan är 23.00 o jag är precis hemkommen från en 4H-dag som började kl 7 i morse då jag var ute på Bengt Sandells hembageri o hämtade supergoda franskbrödbullar till dagens visning i Skurup. Sen hann jag med en snabbfika m Cilla i Anderslöv, hon hade flyttrea. Kvällen avslutades m styrelsemöte med kretsstyrelsen. Frågor som var på tapeten var bl a hur når vi ut till barnen o ungdomarna? Man ska kunna säga det är kul o va med i 4H varje dag. Natti natti/Annika

Av Almviks 4H - 20 oktober 2009 19:00

Skolvisningar på Nils Holgersson gymnasiet 20-21 oktober.

Av Almviks 4H - 19 oktober 2009 11:04

  


En liten rapport från det Europeiska rallyt i Estland i somras. Texten är hämtad från Rural Youth Europes hemsida.

Varje år deltar ett svenskt lag i tävlingen och nästa år kommer den att gå av stapeln i Sverige. Vet Du någon som vi ska nominera så skriv namn och klubb i kommentarerna till bloggen så lovar jag att vi tar upp det på styrelsemötet på onsdag.
European Rally 2009, Jäneda / Estonia


"Akta dig, Aktiv ungdom"


Den europeiska Rally är en konferens för medlemsorganisationer ungdomar på landsbygden Europa som gör att unga människor från hela Europa att samlas för en intensiv vecka långa programmet för ledarskap, lagarbete, utbildning och uppleva andra kulturer. Programmet bygger på ett pedagogiskt och utvecklande tema och inkluderar utflykter och en mängd interkulturell och social verksamhet. I år såg den 54: e Rally, värd den estniska 4H organisationen, deltog mer än 100 deltagare från 22 organisationer som representerar 19 länder. Temat för veckan var "Akta dig, Aktiv ungdom" med fokus på ungdomars delaktighet på landsbygden. Veckan bestod av en blandning av workshops, teambuilding aktiviteter och möjligheter till internationella nätverk "!
 
Den rallyteam från Macra na Feirme i Irland leddes av Flor O'Gorman (Cork) och består av Brian McCarthy (Cork), Alison Holmes (Laois) och Owen Burke (Meath). Vi lämnade Dublin Airport kl 7:20 den 1 AUGUSTI 2009 och tjugo en timme, ett kön förändring (Miss Owen Burke), förlorade en påse (Owen igen!) Och en missad färja senare har vi äntligen nått Jäneda Mois, Estland, hem i 2009 European Rally.
 
Trots våra sent och mitt i natten anländer vi lyckades göra det ur sängen i tid, i vår folkdräkt, delta i spetsen öppningsceremonin av Robin Swann, ordförande för ungdomar på landsbygden Europa, och Kadri Toomingas, ordförande i Rally Team . Den livliga ceremonin serveras ge oss en kort introduktion till Rally och vem är vem av människor för veckan. Lokala folk och grupper sjunger gav underhållning innan det ringer i Rally klockan förklarade Rally öppna, och så vår kulturella inlärningsprocessen började! 


  Våra dagar var fylld med workshops och teambuilding övningar.

Seminarierna tog sig olika uttryck från en värld Cafeteria till Open Space forum och små diskussionsgrupper till stora plenarsammanträden. Ämnen diskuteras är bland annat ungdomar och lokalsamhället, ungdomsprojekt, ungdomspolitik, hälsa, sysselsättning, motivation för ungdomar, förhållandet mellan internationella organisationer och finansiering. Seminarierna bidrog till att belysa gemensamma frågor står i förgrunden för alla organisationer. Det blev tydligt att dessa frågor bildar ett gemensamt mönster och att många relevanta för Macra är relevanta även för motsvarande organisationer i Europa.
 
På mindre allvarliga men lika viktiga aspekten deltagarna var tvungna att delta i och slutföra en rad praktiska uppgifter som en del av spel teambuilding. Dessa bidrog till att belysa vikten av problemlösning, ledarskap, lagarbete och ledning för att uppnå gemensamma mål. Uppgifter varierade från att lösa enkla aritmetiska, eldning, sport och tester för att gatsopare jagar. Under alla dessa aktiviteter deltagarna var ständigt roterat och tillåter oss att möta och samarbeta med olika länder deltagare och detta gav oss möjligheten att få nya perspektiv på frågorna. 


En av höjdpunkterna under veckan var den internationella buffé som ägde rum på söndagskvällen. Det bästa av varje lands traditionell mat och dryck visades för alla prov. Biljettpriset, var urvalet del av en mer potent karaktär än de andra, i överflöd av alla, med "baby Guinness" och rökt irländsk lax på hembakat bröd går ned särskilt väl.
 Tisdag kväll såg lagen tar till scenen i all sin ära att utföra sina bitar som en del av landet Entertainment kvällen. Kvällen få alla nationaliteter att ge en kort inblick i deras kultur, nationella sång, dans och spel samt underhållande sina medmänniskor deltagare. Den irländska skiss bestod av mycket "grova" beskrivning av irländsk historia med referenser till vår nationella sport, keltiska tigern och keltiska Pussycats, främjande av hälsosam rivalitet med någon nation som någonsin har invaderat oss (på eller av det idrottsliga området!) Och en kort sång om en vild get! 
 
Onsdag såg oss alla en del sätt Jäneda att åka på utflykter till omkringliggande städer och platser av intresse. Vi besökte gården i Anton Hansen Taamsaare - en mycket berömd estnisk författare att varje student ska studera i skolan, lokala ungdomsgårdar och några av de många herrgårdar i området. Det var en mycket trevlig dag och får oss att uppleva några estniska arv. På eftermiddagen var vi placerade i vården av lokala (eller inte så lokal!) Värdfamiljer som forslas bort oss på en svindlande 24 timmars introduktion till estniska livsstilen. Från universitet turer till bastu och ligga på stranden samt en resa till Tallinn vi hade en chans att se hur Estland funktioner utanför Jäneda.


Medan Alison, Brian och Owen upplevde höjdpunkterna i Estland Flor inskränkte sig till att verkligen göra något "arbete" när han deltog i generalförsamlingen för ungdomar på landsbygden Europa. Det var först efter att han hade en nära döden-upplevelse under paddling (tydligen var det fler vita vatten än mild ström!) Under fyra timmar med en liten man från Nordirland! Trots att han återhämtat sig väl att föra den irländska flaggan genom att ge en informativ presentation om hälsa och välbefinnande på landsbygden ungdomar på Health verkstad före generalförsamlingen. 
 
Veckan avslutades med en galamiddag (där vi hade potatis som vanligt!) Och passerar i Rally Bell till representanter från Sverige som kommer att arrangera Rally 2010.
 
Den Rally var en fantastisk och lärorik erfarenhet både när det gäller kultur och kompetens liv. Vi fick tillfälle att se ett annat land och livsstil, mingla med 18 andra nationaliteter, ta upp och diskutera inte bara problem utan lösningar - allt i en mycket motiverad och spänning miljö. Som deltar i rallyt får du inte bara ha en fantastisk upplevelse utan även ger dig förmånen att representera ditt land och din nationella organisation på ett sådant prestigefyllt internationellt forum för ungdomar. Vi skulle alla gå igen i en blixt och uppmuntra alla att fundera på att gå på rally, motiveras och sikta högt.
 
"Tänk globalt, agera lokalt" är temat för nästa års Rally i Sverige så varför inte sätta den i handling nu.
 
Akta dig, har aktiva ungdomar återvänt!
 
Alison Holmes, Owen Burke, Brian McCarthy och Flor O'Gorman
Macra na Feirme Rally Team Av Almviks 4H - 18 oktober 2009 12:03

Skånskan


Läste här om dan att skånskan är ett utdöende språk o med anledning av detta hittade jag följande test i kvällsposten för att få de rätta svaren gå in och gör testet på deras hemsida. 

 http://www.kvp.se/nyheter/1.1724537


Ps. De enda jag inte kunde var ordet kajhänt.


  Vad betyder ballar?


Skinkor  
Bollar  

Bullar


  

Vad betyder bränne?


Solbränna  

Ved, brännvin

  
Brännmanet 

Kan du klara av vad cocabonnar är för något?


Trätofflor  

Glasögon med tjocka glas

  
Brunnslock 

 

 

Vad är något när det är fesjonket?

Illaluktande

  

Medelmåttig

  
Ljummen 

Hur är man om man är en fubbick?


Mattesnille 

Idiot  
Slöfock 

Hur känner du dig om du är förtröden?

Avundsjuk

  

Förolämpad

  

Klämd

  

Vad betyder förveden?


Givmild

  

Uppblåst

  

Nyfiken, lite skvallrig


  
Hur beter sig en glyttig person?

Elakt

  

Larvigt, löjligt

  

Skrytsamt


  

Vad är hutta?


Kasta  

Hicka

  
Hämta 

Vet du vad kasedans är?


Discodans  

  
Traditionell pardans  
En skånsk efterrätt 

 

Hur är en kagig person?


Glad för kakor  

  

Kaxig  

  
Elak  

 

 

Vad är kajhänt?


Valhänt

  

Flyhänt

  
Vänsterhänt  

 

Vet du vad klydda är?


Trassla till det

  

Moddelera

  
Röra runt  
Av Almviks 4H - 17 oktober 2009 15:03

  


Tänkte fortsätta lite på temat kaniner, Du vet väl om att Du kan ha din kanin på Oxie 4H-gård.

Det är ett jättebra sätt för dig som har trångt hemma, har någon allergiker i familjen eller bara vill kunna umgås med andra kaninfantaster.


Varje tisdag kl 15.30-16.30 är det kanintimme, då får Du lära Dig mer om kaniner, hoppa med kaninen, klippa klor, kanske lära dig bygga hinder osv.


Vill Du veta mer om att ha kanin på 4H-gården ring Karolina på telefon 040 - 54 55 85 på måndag.

Presentation

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Malmö 4H-krets med Blogkeen
Följ Malmö 4H-krets med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se