Malmö 4H-krets

Direktlänk till inlägg 19 oktober 2009

Europeiskt rally

Av Almviks 4H - 19 oktober 2009 11:04

  


En liten rapport från det Europeiska rallyt i Estland i somras. Texten är hämtad från Rural Youth Europes hemsida.

Varje år deltar ett svenskt lag i tävlingen och nästa år kommer den att gå av stapeln i Sverige. Vet Du någon som vi ska nominera så skriv namn och klubb i kommentarerna till bloggen så lovar jag att vi tar upp det på styrelsemötet på onsdag.




European Rally 2009, Jäneda / Estonia


"Akta dig, Aktiv ungdom"


Den europeiska Rally är en konferens för medlemsorganisationer ungdomar på landsbygden Europa som gör att unga människor från hela Europa att samlas för en intensiv vecka långa programmet för ledarskap, lagarbete, utbildning och uppleva andra kulturer. Programmet bygger på ett pedagogiskt och utvecklande tema och inkluderar utflykter och en mängd interkulturell och social verksamhet. I år såg den 54: e Rally, värd den estniska 4H organisationen, deltog mer än 100 deltagare från 22 organisationer som representerar 19 länder. Temat för veckan var "Akta dig, Aktiv ungdom" med fokus på ungdomars delaktighet på landsbygden. Veckan bestod av en blandning av workshops, teambuilding aktiviteter och möjligheter till internationella nätverk "!
 
Den rallyteam från Macra na Feirme i Irland leddes av Flor O'Gorman (Cork) och består av Brian McCarthy (Cork), Alison Holmes (Laois) och Owen Burke (Meath). Vi lämnade Dublin Airport kl 7:20 den 1 AUGUSTI 2009 och tjugo en timme, ett kön förändring (Miss Owen Burke), förlorade en påse (Owen igen!) Och en missad färja senare har vi äntligen nått Jäneda Mois, Estland, hem i 2009 European Rally.
 
Trots våra sent och mitt i natten anländer vi lyckades göra det ur sängen i tid, i vår folkdräkt, delta i spetsen öppningsceremonin av Robin Swann, ordförande för ungdomar på landsbygden Europa, och Kadri Toomingas, ordförande i Rally Team . Den livliga ceremonin serveras ge oss en kort introduktion till Rally och vem är vem av människor för veckan. Lokala folk och grupper sjunger gav underhållning innan det ringer i Rally klockan förklarade Rally öppna, och så vår kulturella inlärningsprocessen började! 


  Våra dagar var fylld med workshops och teambuilding övningar.

Seminarierna tog sig olika uttryck från en värld Cafeteria till Open Space forum och små diskussionsgrupper till stora plenarsammanträden. Ämnen diskuteras är bland annat ungdomar och lokalsamhället, ungdomsprojekt, ungdomspolitik, hälsa, sysselsättning, motivation för ungdomar, förhållandet mellan internationella organisationer och finansiering. Seminarierna bidrog till att belysa gemensamma frågor står i förgrunden för alla organisationer. Det blev tydligt att dessa frågor bildar ett gemensamt mönster och att många relevanta för Macra är relevanta även för motsvarande organisationer i Europa.
 
På mindre allvarliga men lika viktiga aspekten deltagarna var tvungna att delta i och slutföra en rad praktiska uppgifter som en del av spel teambuilding. Dessa bidrog till att belysa vikten av problemlösning, ledarskap, lagarbete och ledning för att uppnå gemensamma mål. Uppgifter varierade från att lösa enkla aritmetiska, eldning, sport och tester för att gatsopare jagar. Under alla dessa aktiviteter deltagarna var ständigt roterat och tillåter oss att möta och samarbeta med olika länder deltagare och detta gav oss möjligheten att få nya perspektiv på frågorna. 


En av höjdpunkterna under veckan var den internationella buffé som ägde rum på söndagskvällen. Det bästa av varje lands traditionell mat och dryck visades för alla prov. Biljettpriset, var urvalet del av en mer potent karaktär än de andra, i överflöd av alla, med "baby Guinness" och rökt irländsk lax på hembakat bröd går ned särskilt väl.
 



Tisdag kväll såg lagen tar till scenen i all sin ära att utföra sina bitar som en del av landet Entertainment kvällen. Kvällen få alla nationaliteter att ge en kort inblick i deras kultur, nationella sång, dans och spel samt underhållande sina medmänniskor deltagare. Den irländska skiss bestod av mycket "grova" beskrivning av irländsk historia med referenser till vår nationella sport, keltiska tigern och keltiska Pussycats, främjande av hälsosam rivalitet med någon nation som någonsin har invaderat oss (på eller av det idrottsliga området!) Och en kort sång om en vild get! 
 
Onsdag såg oss alla en del sätt Jäneda att åka på utflykter till omkringliggande städer och platser av intresse. Vi besökte gården i Anton Hansen Taamsaare - en mycket berömd estnisk författare att varje student ska studera i skolan, lokala ungdomsgårdar och några av de många herrgårdar i området. Det var en mycket trevlig dag och får oss att uppleva några estniska arv. På eftermiddagen var vi placerade i vården av lokala (eller inte så lokal!) Värdfamiljer som forslas bort oss på en svindlande 24 timmars introduktion till estniska livsstilen. Från universitet turer till bastu och ligga på stranden samt en resa till Tallinn vi hade en chans att se hur Estland funktioner utanför Jäneda.


Medan Alison, Brian och Owen upplevde höjdpunkterna i Estland Flor inskränkte sig till att verkligen göra något "arbete" när han deltog i generalförsamlingen för ungdomar på landsbygden Europa. Det var först efter att han hade en nära döden-upplevelse under paddling (tydligen var det fler vita vatten än mild ström!) Under fyra timmar med en liten man från Nordirland! Trots att han återhämtat sig väl att föra den irländska flaggan genom att ge en informativ presentation om hälsa och välbefinnande på landsbygden ungdomar på Health verkstad före generalförsamlingen. 
 
Veckan avslutades med en galamiddag (där vi hade potatis som vanligt!) Och passerar i Rally Bell till representanter från Sverige som kommer att arrangera Rally 2010.
 
Den Rally var en fantastisk och lärorik erfarenhet både när det gäller kultur och kompetens liv. Vi fick tillfälle att se ett annat land och livsstil, mingla med 18 andra nationaliteter, ta upp och diskutera inte bara problem utan lösningar - allt i en mycket motiverad och spänning miljö. Som deltar i rallyt får du inte bara ha en fantastisk upplevelse utan även ger dig förmånen att representera ditt land och din nationella organisation på ett sådant prestigefyllt internationellt forum för ungdomar. Vi skulle alla gå igen i en blixt och uppmuntra alla att fundera på att gå på rally, motiveras och sikta högt.
 
"Tänk globalt, agera lokalt" är temat för nästa års Rally i Sverige så varför inte sätta den i handling nu.
 
Akta dig, har aktiva ungdomar återvänt!
 
Alison Holmes, Owen Burke, Brian McCarthy och Flor O'Gorman
Macra na Feirme Rally Team 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Almviks 4H - 16 april 2013 21:55

Vi försöker skriva så mycket som möjligt på bloggen om det har hänt något kul på gården, eller om något spännande ska ske. Vill ni däremot följa vår verksamhet och se bilder lite oftare från gården, kan medlemmar, ideella och andra 4H-tokiga människo...

Av Almviks 4H - 16 april 2013 21:22

Det är mycket på gång nu på gården. Det fixas och donas. Vi rensar ut gamla saker som vi inte behöver. Hemsidan håller på att göras om och kommer snart ut. Många djur har fått ungar och fler är på väg.  Med det fina vädret kommer besökarna, som i s...

Av Almviks 4H - 19 mars 2013 10:53

Påskutflykt Var?         Vellingeblomman och Vanningen i Vellinge När?         Ons 27 mars kl. 9:30 på Almviks 4H, hemma senast 16:30 Kostnad:   20 kr, inkl badinträde och bilfärd Anmälan: senast mån 25 mars, via telefon 040 - 19 00 00 av för...

Av Almviks 4H - 13 mars 2013 21:16

  Spa-helgen i Hörby, började med ett mål pastasallad på Råbyhills vandrarhem. Därefter besökte vi Lågedammsbadet, där vi först fick prova på aromsittning i bastun.     Efter 10 minuters varm och skön doft av ylangylang, som skulle vara lugnan...

Presentation

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards