Malmö 4H-krets

Direktlänk till inlägg 28 juli 2009

Skadegörelse/Vandalisering/Stöld/Djurplågeri

Av Almviks 4H - 28 juli 2009 18:27

Jag brukar tycka det är så roligt att skriva bloggen för 4H, om Annika skulle behöva vila fingrarna ibland. Idag är det så dags igen. Det är dock med tungt hjärta jag skriver idag. Stämningen på vår gård var låg idag. Ingen var riktigt motiverad. Varför? Jo, vänta ska jag berätta vad några ungdomar gjort på gården inatt.


Lasse, som bl a är personalansvarig på Oxie 4H är fantastiskt duktig i vår odling. Han har verkligen gröna fingrar. Dessutom är han pedant och jag beundrar arbetet han gjorde innan han gick på semester. Några gånger har han frågat anställda hur det går med odlingen på semestern, har en fågel viskat i mitt öra.


Jag har i sommar lärt mig mycket i odlingen, som person. Jag är en människa som vill att allt ska gå "snabbt". Ibland blir inte resultatet bra heller. Jag har tvingat mig själv att ta tid på mig och göra ett ordentligt jobb. Annars kan det "vara så".

Jag tänker verkligen inte ta åt mig äran själv över arbetet i odlingen heller. Det är många krafter som hjälpts åt. Det var så fint!  Igår gick jag in för att "kolla". Tänkte för mig själv att Lasse kommer att bli stolt över oss när han kommer tillbaka.


Nästan inget orgäs alls! Relativt rent mellan plattorna. Vattnat noga med den låååånga slangen som det skulle. Lasse hade gjort fina skyltar i trä som visade vad varje plantering var för något. Linet var format som en ram kring annan växtlighet- så fint! De började blomma nu förrästen, i dagarna.

Salladen var stora fina huvud. Morötterna började ta sig. Löken var fantastisk! Många! Det blev t o m majs! Jag har själv försökt odla majs några gånger men aldrig lyckats. Det vill sig lixom inte. Lasse hade dock lyckats med över meter höga plantor och på dem satt flertalet underbara majskolvar. WOW.


Idag blev jag så tilldelad uppgifen att vårda Lasses odling. Kul!


Jag kommer dit. Caroline sitter lycklig i gräsmattan med kaninen Polly, som hon har "företag" på.

Hur ser det ut?! Jisses!!


Någon har varit och förstört hela odlingen under natten. Hur?

Ska försöka beskriva från början då:


Potatisplantorna var uppslitna. Lite potatis låg utströdda här och där. Många linplantor var uppslitna hela plantor och inslängda i buskarna. Några var brutna rakt av. Solrosor kapade och stod i buskaget där ungdomarna byggt en "koja" av våra saker. Hela morotslandet var förstört. ALLA morötter var upprivna och slängda. Några tuggade på.  Alla salladshuvud var uppslitna och ivägkastade. Alla majs-plantorna var kapade ca 1 dm från marken och alla majskolvar var söndertrampade. Alla redskap jag skulle använda och en stol var stulna. All lök (och de var både många och helt otroligt fina) var söndertrampade och uppdragna. De fina träskyltarna Lasse egenhändigt skapat var slängda överallt och någon bruten mitt av.

Hela staketet som går runt om odlingen var förstört. Någon har sparkat sönder det fina trästaketet! Bräda för bräda. Söndersparkat, avsparkat. En del låg på marken och en del är golv i "kojan". Trampat fuktigt och täckt med mossa. (=förstört). Tegelstenar låg på flertalet ställen.


Nej denna synen var hemsk. När vi talade om den på gården var de flestas kommentar "Stackars Lasse". Jag är först i kön att hålla med. Fast inte bara Lasse. Stackars alla som lagt ner timmar, tid och kämpat för att hålla fint för att låta barn och ungdomar se hur grönsakerna växer och utvecklas.


Samma natt har enligt uppgift 7 killar stått och kastar sura omogna äpplen på hästarna och åsnan i hagen. De har namn förresten. Prisma, Mitzi och Folke. När unga medlemmar på gården har försökt stoppa djurplågeriet har de enligt föräldrar blivit utsatta för trakasserier istället.


Jag har i drygt tre timmar idag suttit med polisen i telefon. Självklart är allt polisanmält och polisen tar det inträffade på stort allvar. Namn har dykt upp under dagens gång.


Jag kan inte förstå hur en person eller flera personer kan förstöra så kollosalt för andra. Kan du?


*Om du hör eller ser något på gården som inte är OK så ring dagtid till gården på 040- 545585 och meddela. Är det skadegörelse eller djurplågeri så ring självklart direkt till polisen! 040- 114 14 (akuta situationer är så klart 112).


Ha en fortsatt trevlig kväll... 
ANNONS
 
Ingen bild

Almviks-Karro

29 juli 2009 19:06

Usch vad jag blev arg och ledsen då jag läste detta. Hur kan och VÅGAR folk göra såhär??!! Man hoppas ju verkligen att de kommer fast! Ska man behöva sätta upp kameror ÖVERALLT?! Förresten.. telefonnummert till Oxie är 545585 och inte det som står i inlägget. Tack för mig.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Almviks 4H - 16 april 2013 21:55

Vi försöker skriva så mycket som möjligt på bloggen om det har hänt något kul på gården, eller om något spännande ska ske. Vill ni däremot följa vår verksamhet och se bilder lite oftare från gården, kan medlemmar, ideella och andra 4H-tokiga människo...

Av Almviks 4H - 16 april 2013 21:22

Det är mycket på gång nu på gården. Det fixas och donas. Vi rensar ut gamla saker som vi inte behöver. Hemsidan håller på att göras om och kommer snart ut. Många djur har fått ungar och fler är på väg.  Med det fina vädret kommer besökarna, som i s...

Av Almviks 4H - 19 mars 2013 10:53

Påskutflykt Var?         Vellingeblomman och Vanningen i Vellinge När?         Ons 27 mars kl. 9:30 på Almviks 4H, hemma senast 16:30 Kostnad:   20 kr, inkl badinträde och bilfärd Anmälan: senast mån 25 mars, via telefon 040 - 19 00 00 av för...

Av Almviks 4H - 13 mars 2013 21:16

  Spa-helgen i Hörby, började med ett mål pastasallad på Råbyhills vandrarhem. Därefter besökte vi Lågedammsbadet, där vi först fick prova på aromsittning i bastun.     Efter 10 minuters varm och skön doft av ylangylang, som skulle vara lugnan...

Presentation

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16
17
18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Malmö 4H-krets med Blogkeen
Följ Malmö 4H-krets med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se