Malmö 4H-krets

Direktlänk till inlägg 25 april 2009

VALBORG

Av Almviks 4H - 25 april 2009 10:45

Idag tänkte jag berätta lite om Valborg.

Började med stt slå upp "Valborg" i Wikipedia på nätet. Där stod det så här:


På många platser i Finland och Sverige firas helgen genom att bränna bål och på vissa platser med fyrverkerier och smällare. (Valborgselden eller valborgsmässbålet ska inte förväxlas med en vårdkase som är en eld som varnar för krig eller örlog.) På hednisk tid firade man i Norden en äldre högtid som var kopplad till de döda. Gränsen mellan de levande och de döda ansågs vara svagast under just denna natt.


De flesta svenskar firar inte heliga Valborg, utan våren och firandet går längre tillbaka i tiden än kristendomen. Eldar tändes inte mot häxor utan för att bränna det gamla och ge plats för det nya. När Sverige blev kristet på 1000-talet byggde de kristna kyrkor på den gamla religionens högtidsplatser och gjorde om våra högtider till kristna. Vårdagjämningen faller in på en annan dag. Antagligen är dagen flyttad av de kristna för att stämma med Valborgs historia.


Så nu vet alla varför vi firar Valborg då. Undrar du varför jag tar upp Valborg nu igen? Jo, nästa vecka är det ju Valborg. På 4H i Oxie blir Valborg ett populärt utflyktsmål. Det brukar komma mellan 1000-1500 personer och fira Valborg hos oss. Har du möjlighet, så kom!

Vill du hjälpa till och jobba ideellt på Valborg är det bara att ringa!  (tel 040-545585)


Jag har sammanställt en liten "intervju" med Karro , som hon besvarade innan hon åkte iväg. (Varför var man inte nerpackad i den väskan förrästen?)

Då ska vi se om jag kan få med den nu då:


1) Hur många vuxna kommer att arbeta ideellt på valborg?
Vi blir väl runt 8-10 vuxna som kommer jobba den kvällen totalt, även personal inräknad.

2) Hur många barn  kommer att arbeta ideellt på valborg?
Har för mig att det blir runt 15 barn! :)
 
3) I snitt hur många timmars arbete ligger på förberedning för valborg av personal på 4H?
Svårt att säga, man förberder hela aprilmånad i stort sett. Man raggar sponsorer till vinster och fiskedamm. Det tar mer tid än vad man tror. Ragga och sporra medlemmar att hjälpa till tar också sin tid.
 
4) Vilka är de stora förberedelserna som måste göras?
Sponsring, få ihop folk för kvällen, reklam för arrangemanget, inköp till café, shop och korvgrillning!
 
5) Vad gör man om det regnar?
Tar på sig gummirstövlar och regnkläder! haha MEN - det ska inte regna ;)


Med dessa orden tackar vi för idag!!

Hoppas nu vi ses på Valborg. Som ideell eller besökare.

MR
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Almviks 4H - 16 april 2013 21:55

Vi försöker skriva så mycket som möjligt på bloggen om det har hänt något kul på gården, eller om något spännande ska ske. Vill ni däremot följa vår verksamhet och se bilder lite oftare från gården, kan medlemmar, ideella och andra 4H-tokiga människo...

Av Almviks 4H - 16 april 2013 21:22

Det är mycket på gång nu på gården. Det fixas och donas. Vi rensar ut gamla saker som vi inte behöver. Hemsidan håller på att göras om och kommer snart ut. Många djur har fått ungar och fler är på väg.  Med det fina vädret kommer besökarna, som i s...

Av Almviks 4H - 19 mars 2013 10:53

Påskutflykt Var?         Vellingeblomman och Vanningen i Vellinge När?         Ons 27 mars kl. 9:30 på Almviks 4H, hemma senast 16:30 Kostnad:   20 kr, inkl badinträde och bilfärd Anmälan: senast mån 25 mars, via telefon 040 - 19 00 00 av för...

Av Almviks 4H - 13 mars 2013 21:16

  Spa-helgen i Hörby, började med ett mål pastasallad på Råbyhills vandrarhem. Därefter besökte vi Lågedammsbadet, där vi först fick prova på aromsittning i bastun.     Efter 10 minuters varm och skön doft av ylangylang, som skulle vara lugnan...

Presentation

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15
16
17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Malmö 4H-krets med Blogkeen
Följ Malmö 4H-krets med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se