Malmö 4H-krets

Direktlänk till inlägg 12 januari 2009

Kan historia vara roligt?

Av Almviks 4H - 12 januari 2009 21:49

I morgon skall jag på begravning så det är inte säkert att det blir något blogginlägg (tillgången till internet sviktar nog).


Jag vet att min farbror Kurt var en föreningsmänniska så han har säkert varit medlem i våran systerorganisation JUF i sin ungdom. Passa på att fråga Dina föräldrar och dina mor & farföräldrar vad de gjorde när de var unga. De har kanske också varit med i JUF eller någon annan trevlig förening.


För rätt många år sedan så skulle jag på Skördefest i Farstorps bygdegård o där träffade jag några 4H-föräldrar som kom ihåg när min pappa hade varit ledare på en JUF-kurs, de hade han aldrig berättat för mig fast han visste att jag jobbade i "koncernen". Så ta chansen o få veta mer om dina nära o kära.


Här kan Du läsa lite om 4H:s start i USA.


Starten i USA

4H-rörelsen räknar 1902 som sitt födelseår. Då hölls de första klubbmötena i USA. Redan tidigare hade 4H-liknande verksamhet förekommit, men från 1902 fanns det klubbar med föreningsmässig verksamhet. En klubb från Springfield i staten Ohio var troligen den första klubben som arbetade

som en förening. Snart nådde klubbverksamheten ut över hela USA.


Ryktet om 4H spred sig snabbttill andra länder.

Anledningen till starten var att man i slutet av förra seklet fann att landsbygdens skolor visserligen lärde ut mycket, men inte om förutsättningen att leva ett rikt liv ute på farmerna. Det behövdes

utbildning för de unga i jordbruket, i praktiskt arbete och i skapande av hemkultur.


De första åren bestod 4H-verksamheten mest av tävlingar och naturstudier. Många av tävlingarna var av typen odlingstävlingar. I början byggdes rörelsen ut genom skolorna med skolinspektörer och lärare som de främsta ledarna. Först var det bara pojkar med i klubbarna men det dröjde inte länge förrän flickorna också fick komma med. Pojkarna odlade majs och grönsaker och födde upp djur. Flickorna lärde sig att laga mat och ta hand om hemmet.


Det är lite oklart när klubbverksamheten fick namnet 4H. De fösta åren hade klubbarna i regel namn bara efter platsen. 1909 vet man att 4H användes. Symbolen var en treklöver med ett H i varje blad

för orden Huvud, Hjärta och Hand.


Fyrklövern användes också och år 1911 vet man att rörelsen

kallades 4H. Fyrklövern – lyckoklövern – hade blivit symbolen för vad som skulle bli världen största lantungdomsrörelse.

4H-symbolen i form av en fyrklöver med ett H på varje blad utformades alltså i USA omkring år 1911.


De fyra H:na är begynnelsebokstäver i orden Head (Huvud), Heart (Hjärta), Hand (Hand) och Health (Hälsa). Symboler för kunskap, medkänsla, färdighet och ett sunt levnadssätt.

- H för Huvud vill framhålla värdet av att samla på goda kunskaper för hela livet.

- Hjärtats H är ett uttryck för medkänsla med andra människor och allt levande dvs. för strävan att bli goda medmänniskor.

- Handens H talar om färdighet. Även om man inte har ett arbete där man är beroende av sin skicklighet i praktiskt arbete, kan det vara till stor glädje om man som hobby kan skapa något med sina egna händer.

- Hälsans H vill framhålla vikten av att särskilt ungdomen är rädd om sin hälsa. Det är viktigt att man känner till riskerna med gifter – inte bara med de som sprids i naturen utan också med tobak, alkohol, narkotika m.mDet motto 4H-organisationen arbetar efter är: ”LÄRA GENOM ATT GÖRA”. 4H-verksamheten är uppbyggd kring praktisk inlärning, där teorin blir ett hjälpmedel för det praktiska handlandet.


De fyra 4H:nas innebörd ger tillsammans med 4H:s motto en god bild av vad 4H vill. 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Almviks 4H - 16 april 2013 21:55

Vi försöker skriva så mycket som möjligt på bloggen om det har hänt något kul på gården, eller om något spännande ska ske. Vill ni däremot följa vår verksamhet och se bilder lite oftare från gården, kan medlemmar, ideella och andra 4H-tokiga människo...

Av Almviks 4H - 16 april 2013 21:22

Det är mycket på gång nu på gården. Det fixas och donas. Vi rensar ut gamla saker som vi inte behöver. Hemsidan håller på att göras om och kommer snart ut. Många djur har fått ungar och fler är på väg.  Med det fina vädret kommer besökarna, som i s...

Av Almviks 4H - 19 mars 2013 10:53

Påskutflykt Var?         Vellingeblomman och Vanningen i Vellinge När?         Ons 27 mars kl. 9:30 på Almviks 4H, hemma senast 16:30 Kostnad:   20 kr, inkl badinträde och bilfärd Anmälan: senast mån 25 mars, via telefon 040 - 19 00 00 av för...

Av Almviks 4H - 13 mars 2013 21:16

  Spa-helgen i Hörby, började med ett mål pastasallad på Råbyhills vandrarhem. Därefter besökte vi Lågedammsbadet, där vi först fick prova på aromsittning i bastun.     Efter 10 minuters varm och skön doft av ylangylang, som skulle vara lugnan...

Presentation

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Malmö 4H-krets med Blogkeen
Följ Malmö 4H-krets med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se