Malmö 4H-krets

Alla inlägg under december 2008

Av Almviks 4H - 9 december 2008 12:16



Idag är det pepparkakans dag så därför stannande jag och köpte en burk med lite finare pepparkakor bakade på smör på väg till jobbet. Köpte även lite goda klementiner så vi får riktigt gott eftermiddagsfika på gården idag.


I kväll övar klöverkören jullåtar igen i Oxie, nu är det verkligen genrep inför julbasaren på söndag och luciatåget på måndag.


I morgon kväll är det dags för mat och bak i Oxie och då kommer man att baka julkakor & göra julgodis till basaren på söndag. Jag lägger redan nu ut receptet på pepparkakorna.


Även på Almvik är julförberedelserna i full gång inför julgröten den 19 december.


Vill Du ha nybakta pepparkakor redan ikväll - köp färdig deg!!!


Svenska pepparkakor


Ingredienser    40-60 st


1,5 dl ljus sirap

2 1/2 dl brun farin

1 tsk malen kryddnejlika

1 tsk malen ingefära

2 tsk malen kanel

2 tsk malt pomeransskal

175 g rumsvarmt smör

1,5 dl vispgrädde

10-11 dl vetemjöl

2 tsk bikarbonat


Gör så här


Blanda ihop sirap, farinsocker, kryddor och smör i en bunke, rör ner grädden i kryddblandningen. Tillsätt mjölet blandat med bikarbonatet och rör tills allt är blandat. Låt degen vila ett dygn i kylskåpet. Ta fram degen 1 timme innan utbakning. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen direkt på bänken och ta ut kakor med mått. Lägg figurerna på en plåt med bakplåtspapper. Baka kakorna mitt i ugnen ca 5 minuter. Passa dem noga så de inte bränns. Låt kakorna svalna på plåten och lägg sedan över dem på galler. Först när kakorna är helt kalla kan Du lägga över dem i pepparkaksburken.


Glasyr:


Blanda florsocker med några droppar vatten och rör ihop till en jämn smet. En me hållbar glasyr får Du genom att blanda florsocker med äggvita. Rör ihop 2 dl florsocker med 1/2 äggvita och några droppar ättikssprit. Gör en strut av smut av smörpapper och klipp ett litet håll yttersta spetsen. Man kan även färgsätta kristyren med karamellfärg.


Ps. Man ska även lägga lutfisken iblöt idag om den skall bli färdig till jul.





Jul
Av Almviks 4H - 7 december 2008 18:43

Har Du fått stå på huvudet för att titta på 3-spannet från Fredriksdal? Tyvärr får jag ingen rätsida på det, den visar sitt rätt här på skärmen men inte i bloggen.


Min mobil är lite knäpp, men nu tror jag att jag vet hur den tänker, ligger bilden ner i telefonen så står den nog upp i bloggen. Jag skulle verkligen vilja ha en digitalkamera så att jag kunde förgylla bloggen med egna bilder men det verkar inte som tomten kommer med någon i år.


Vet Du att det var frivilligdagen igår? ca 51 procent av Sveriges befolkning arbetar ideellt ca 14 timmar / månad.


Du som inte arbetar ideellt har missat något riktigt roligt, Du kanske skulle göra en insats för 4H, vi kräver inte att Du lägger ner 14 timmar / månad. Vi vore jätteglada om Du skulle vilja hjälpa till i trädgården någon timme / månad eller sköta om djuren någon dag eller spela volleyboll med våra medlemmar, eller leda någon aktivitetet eller putsa fönster eller ...... ja egentligen är det bara din fantasi som sätter gränserna.


Vill Du göra något för Sveriges uppväxande släkte ring:


Almviks 4H-klubb 040 - 19 00 00

Oxie 4H-klubb 040 - 54 89 45


Ps. Har Du några fina priser till något 4H-lotteri så hör också av Dig.

Av Almviks 4H - 6 december 2008 21:05

Trespann på Fredriksdal. Träffade många 4H vänner sen 80-talet.

Av Almviks 4H - 5 december 2008 07:49

Nu har jag tre lediga dagar framför mig som jag kommer att ägna åt julstämning, julmys, umgås med vänner och kanske lite julklappsjagande.


För att få fart på julstämningen tänkte jag börja helgen med ett besök på Fredriksdals julmarknad.


http://www.fredriksdal.se/Main.aspx?epslanguage=SV


På Fredriksdal har bl a många utrotningshotade lantraser fått sin fristad. Det ska bli riktigt roligt att ha tid och gå runt och titta på hela anläggningen. Många med mig har väl bara varit där och tittat på teater.





Jul
Av Almviks 4H - 4 december 2008 08:35

Recept på våra supergoda bananmuffins

4dl vetemjöl

2tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1dl strösocker

1ägg

5msk vatten

4msk majsolja

3 medelstora mogna bananer


1) Sätt ugnen på 200grader

2) Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en skål. (de sk "torra ingredienserna")

3) Blanda ägg, vatten, olja och mosade bananer i en egen skål.

4) Blanda samman allt till en relativt slät smet. Det är OK om bananerna är klumpiga.

5) Fördela smeten i formarna och ställ i ugnen i ca 15-20 minuter. (Ps. Bästa sättet att fördela smeten är med en matsked och att skrapa av matskeden med en tesked. För att slippa kladd på plåten kan man lägga en bit bakplåtspapper under formarna)


På onsdag är det "Mat & Bak" igen, då skall vi baka till julbasaren!

Av Almviks 4H - 3 december 2008 11:53

Jul
Av Almviks 4H - 3 december 2008 09:28

Den 23-25 januari är det dags för Central funktionärskurs på Valla folkhögskola temat är demokrati och detta kommer att genomsyra hela kursen. Förtroendevalda på länsföbundsnivå eller ideella/anställda på 4H-gårdar är de som kursen riktar sig till.


Vi kommer på lördagen lyssna till David Hult Wallgren som bland annat kommer hjälpa oss att vässa vår budskap och synas!


De grenkurser man kan välja på är Lägerledarkurs som passar både dig som är lägerledare och ledare i klubben. 4H-gård som kommer inrikta sig mot läger. Klubbledartips är en annan rolig gren som ger tips på aktiviteter som du kan ta hem till klubben.  Föreningsteknik som kan hjälpa dig utvecklas i din kommunikation mm.


Det kommer även vara in och utresekurs för våra Ifyesar och våra verksamhetsledare ute i landet kommer även de vara på plats för att få möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter och idéer.


Ta kontakt med din ordförande eller 4H-gårdsföreståndaren om Du är intresserad av att åka på den här kursen.



Presentation

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards