Direktlänk till inlägg 9 december 2008
Idag är det pepparkakans dag så därför stannande jag och köpte en burk med lite finare pepparkakor bakade på smör på väg till jobbet. Köpte även lite goda klementiner så vi får riktigt gott eftermiddagsfika på gården idag.
I kväll övar klöverkören jullåtar igen i Oxie, nu är det verkligen genrep inför julbasaren på söndag och luciatåget på måndag.
I morgon kväll är det dags för mat och bak i Oxie och då kommer man att baka julkakor & göra julgodis till basaren på söndag. Jag lägger redan nu ut receptet på pepparkakorna.
Även på Almvik är julförberedelserna i full gång inför julgröten den 19 december.
Vill Du ha nybakta pepparkakor redan ikväll - köp färdig deg!!!
Svenska pepparkakor
Ingredienser 40-60 st
1,5 dl ljus sirap
2 1/2 dl brun farin
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel
2 tsk malt pomeransskal
175 g rumsvarmt smör
1,5 dl vispgrädde
10-11 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
Gör så här
Blanda ihop sirap, farinsocker, kryddor och smör i en bunke, rör ner grädden i kryddblandningen. Tillsätt mjölet blandat med bikarbonatet och rör tills allt är blandat. Låt degen vila ett dygn i kylskåpet. Ta fram degen 1 timme innan utbakning. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen direkt på bänken och ta ut kakor med mått. Lägg figurerna på en plåt med bakplåtspapper. Baka kakorna mitt i ugnen ca 5 minuter. Passa dem noga så de inte bränns. Låt kakorna svalna på plåten och lägg sedan över dem på galler. Först när kakorna är helt kalla kan Du lägga över dem i pepparkaksburken.
Glasyr:
Blanda florsocker med några droppar vatten och rör ihop till en jämn smet. En me hållbar glasyr får Du genom att blanda florsocker med äggvita. Rör ihop 2 dl florsocker med 1/2 äggvita och några droppar ättikssprit. Gör en strut av smut av smörpapper och klipp ett litet håll yttersta spetsen. Man kan även färgsätta kristyren med karamellfärg.
Ps. Man ska även lägga lutfisken iblöt idag om den skall bli färdig till jul.
Vi försöker skriva så mycket som möjligt på bloggen om det har hänt något kul på gården, eller om något spännande ska ske. Vill ni däremot följa vår verksamhet och se bilder lite oftare från gården, kan medlemmar, ideella och andra 4H-tokiga människo...
Det är mycket på gång nu på gården. Det fixas och donas. Vi rensar ut gamla saker som vi inte behöver. Hemsidan håller på att göras om och kommer snart ut. Många djur har fått ungar och fler är på väg. Med det fina vädret kommer besökarna, som i s...
Påskutflykt Var? Vellingeblomman och Vanningen i Vellinge När? Ons 27 mars kl. 9:30 på Almviks 4H, hemma senast 16:30 Kostnad: 20 kr, inkl badinträde och bilfärd Anmälan: senast mån 25 mars, via telefon 040 - 19 00 00 av för...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|