Malmö 4H-krets

Alla inlägg under november 2008

Av Almviks 4H - 12 november 2008 09:31

Ja, det där med VEM 4H ÄR har väl alltid varit ett stort ?

för de flesta medlemmar.


Ett exempel är när jag "på min tid" jobbade i Oxie och vi var iväg på 4H-läger och någon av Oxiedeltagarna frågade:

- Ska vi till 4H sen när vi kommer hem?

Någon från en annan klubb svarade då:

- Men, ni är ju på 4H!

Och denna fick till svar:

- Åååh, men VÅRT 4H!!! I Oxie... på gården...

Ja, lite förvirrande men det är ju så oftast barnen säger. Att de ska "ner till 4H".



4H för mig är föreningen och den verksamheten som finns för våra medlemmar. Denna kan ju då vara ett läger, teater, sport, mat&bak eller att man kanske sköter och lär sig saker om olika djur.



En annan superviktig del av just 4H är den egna utvecklingen som individ och det ansvar man får ta inom 4H! Detta är alla "mini"ledare, "hjälp"ledare, "riktiga" ledare som faktiskt bidrar till att 4H-verksamheten finns och alla föräldrar som ger ett viktigt och vuxet stöd för alla barn och ungdomar.


Sen finns personalen för att se till att alla djur sköts och mår bra på 4H-gårdarna, att kontakt med skola och kommun fungerar, bl.a upprätta kontrakt och vara ett stöd och "spindeln i nätet" till alla ideella på klubbarna, olika styrelser och även vara informationsspridare!



Så, 4H är liksom allt på något sätt - och allt görs helt av egen fri vilja! =) /

Malin


Ps. För Dig som undrar vem Malin är så har hon jobbat som gårdsföreståndare tidigare på Oxie 4H-gård i många år.

Av Almviks 4H - 11 november 2008 07:56

VEM ÄR 4H?


4H är alla de som löst medlemskap i 4H.


Det har man kanske gjort av olika anledningar men på något sätt har man gjort ett val att vara med. Det kan vara för att man ville vara med på EN speciell aktivitet t ex ett läger, eller för att man regelbundet är med på olika aktiviteter i sin klubb.


Så 4H för mig är en mängd olika personer med olika tyckande och tänkande som valt att vara med i 4H. Vad vore 4H utan Jenny, Emelie, Gustav, Nathalie, Emma, Mia, Petra, Anna, Jocke, Amanda och alla Er andra.



Av Almviks 4H - 11 november 2008 07:54

Dagens Ros!


Vill jag ge till våra helgskötare!


Kram Annika

Av Almviks 4H - 10 november 2008 21:36

Ta då chansen att åka på Nordiskt 4H-läger


22 - 29 juli i Breim i Norge, de här är årets häftigaste 4H-läger för Dig som är 14 år eller äldre.


För mer information titta på deras nya hemsida


http://www.nordic4hcamp.no/


Se så vackert där är:

Av Almviks 4H - 9 november 2008 10:33

Klöverkören


I morgon måndag är det dags för övning med Klöverkören under Jennys ledning i Oxie igen kl. 17.00



Av Almviks 4H - 9 november 2008 10:31

Fars dag, som infaller andra söndagen i november, har precis som mors dag skapats efter amerikansk förebild. Initiativtagaren var en kvinna i staten Washington, mrs John Bruce Dodd, som 1910 ville hedra sin far som var änkeman och som ensam hade uppfostrat sju barn. Med mors dag som mönster och affärsintressen som pådrivande kraft kom seden till Sverige 1931 och har sedan dess fått ett ökat intresse. 1949 bildades en nordisk kommitté av köpmän med syfte att verka för sedens spridning.

1963 samlade Nordiska museet in uppgifter om mors- och fars-dagsfirande. Här framkommer att många äldre till en början var negativt inställda till firandet, som uppfattades som ”onödigt fjäsk”. Firandet spreds via tidningarna och skolorna. Barnen fick extra teckningstimmar för att tillverka gratulationskort med flaggor och blommor som populäraste motiven. De båda dagarna firades på ungefär samma sätt; fars dag ibland lite enklare. Morgonuppvaktning med kaffe, tårta, blommor, eventuellt en present och kanske en sång påminner om födelsedagsfirande.

Med tiden framfördes kritik mot firandet av fars- och mors- dagar, bland annat med hänsyn till de som saknar barn eller föräldrar. En annan åsikt som uttalats är att firandet konserverar de traditionella könsrollerna.

Idag har slipsen blivit den vanligaste fars dags-presenten. Varannan pappa får en ny slips på fars dag. Den populäraste färgen är blått, tätt följt av rött och den ska gärna vara randig. Andra gångbara gåvor denna dag är böcker och strumpor. Om far själv får välja, vill han (enligt en nätenkät från 2001) helst ha whisky, cd-skivor, böcker och sport- och fritidsgrejer.

Ungefär 2,2 miljoner fäder kan bli uppvaktade på fars dag i Sverige. Cirka en tredjedel av dessa kan förvänta sig en hyllning i ottan av sina barn. Resterande pappor har utflugna barn eller sina barn hos mamman.

Källor:

Nordiska museets hemsida
Festdagar – Från Vår fru till vår far, Ingeborg Borgenstierna & Thomas Larsson, Nordiska museet 2001
Fataburen 1965
Specialfrågelistan utskickad av Nordiska museet om Mors- och Fars dag (1963-Sp 211)
Statistiska centralbyrån
Metro 2003-11-08
Enkäter av affären Slipsgossen (2003)och www.torget.se (2001)

Av Almviks 4H - 8 november 2008 23:12

Satte mig här framför datorn och hade ingen aning om vad dagens blogg skulle handla om, har bestämt mig för att försöka skriva något varje dag så det är kul att kika in här regelbundet. Gick in o läste en blogg som en gammal kompis till mig skriver, vi har säkert inte setts på närmre 10 år men den väcker alltid intressanta tankar. Hennes blogg handlade om barnsoldater i Uganda, det är så hemskt så man knappt orkar tänka på det.


De ord som fastnade hos mig var att det är allas vårt ansvar att se & och hjälpa de barn som ingen ser.


Almviks 4H-klubb gör detta på ett beundransvärt sett genom att ha ett fadderbarn som man betalar 200 kr till per månad. 


Vad gör Du? och vad gör jag? Jag gör alldeles för lite, kören som jag varit med i har haft fadderbarn och senast jag hörde så stöttade de handikappade ungdomar i Etiopien. De är nog dags att hitta ett eget projekt att stötta.

Av Almviks 4H - 7 november 2008 12:49

Har Du börjat fundera på vad Du ska köpa i fardagspresent? eller Du kanske tillhör dem som tycker att de hela bara är ett jippo för att få oss att köpa en massa prylar.


Här kommer tips på presenter som inte kostar så mycket.


Hemgjorda presentkort på:

- tvättning av bilen

- barnvakt

- hemlagad middag

- fika

- städning

- ja Du har säkert fler tips


Alla pappor blir säkert jätteglada för en bamsekram o kladdkakan här nedan t ex eller bara ett kort där Du berättar att Du uppskattar honom.


Skulle Du som jag inte ha någon pappa att fira så finns det säkert någon annan i din omgivning som skulle bli jätteglad för en mysig fika, grannen vars barn o barnbarn bor 100 mil bort, dina syskon, någon vän osv så passa på att fira lite extra i helgen.








Presentation

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards